Kutyás cikkekKutyafajtákAz én kutyámKutya névnapokKutyás háttérképekKutya a honlapodra
   


 


Kutyatenyésztés
A kutyatenyésztésről általában
A tervszerű kutyatenyésztés a 19. században kezdődött, az első ebtenyésztő egyesület 1873-ban jött létre Nagy-Britanniában. A tenyésztést tekintve genetikailag három csoportot különböztetünk meg, a hibrid, a korcs és a fajtiszta egyedeket, az utóbbiak a törzskönyvi rendszerben vannak nyilvántartva.

Kutyatenyésztés Magyarországon
Magyarországon bárki foglalkozhat kutyatenyésztéssel. A tenyésztő részéről nincs szükség előzetes tanulmányokra, azonban a kutyákat el kell vinni a tenyészszemlére, ahol megállapítják, hogy a példány alkalmas-e tenyésztésre és ha igen, kiállítják számára a tenyészthető minősítést. Itt megnézik, hogy a kutya a fajtasztenderdnek megfelelő-e, illetve kötelező szűrővizsgálatokon vesz részt, ahol megvizsgálják, hogy egészséges-e. Magyarországon fajtánként változó, de átlagosan 4-5 tenyészszemlét tartanak évente. Ahhoz, hogy egy kutya részt vehessen a tenyészszemlén, be kell töltenie a fajtánál megadott kort, általában 12-18 hónapos kort. Be kell mutatni az orvosi szűrés eredményeit, a törzskönyvét, egyedi azonosítóját és be kell fizetni az elbírálás díját. A tenyészszemlét a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete és partnerei szerveznek, jelentkezni a helyszínen lehet.  

Az elbírálás
A szükséges fajtajellemzőket a fajtatanács határozza meg. Ennek hiányában a fajta gazda vagy fajtaklub dolgozza ki a szempontokat. A tenyészszemlén a küllembíró, illetve munkabíró vizsgálja meg a kutyákat. A kutyát természetesen mosdatva, fésülve ajánlott odavinni, de semmi esetre sem sminkelve, mert le fogják a sminket töröltetni a kutyákról. Érdemes előre felkészíteni a kutyákat például a fogak vizsgálatára, hogy minél nyugodtabban tűrje azt. Gyakorolható még a mozgás bírálata, ahol a kutyának pórázon a gazda bal oldalán a lába mellett kell sétálnia.
Amennyiben a kutya nem kapja meg a szemlén a „tenyésztésre javasolt” minősítést, egyszer lehetőség van a minősítés megismétlésre legalább egy év elteltével, szigorúan egy alkalommal. Ha akkor is elutasítják a minősítést, a kutya végleg kizárásra kerül a tenyészésből. Ez esetben a bíró köteles indoklást adni a minősítésről.
Magyarországon az egy főre jutó kutyák száma Európa-szinten az egyik legmagasabb. Ez jó alapot ad a virágzó kutyatenyésztéshez. Sajnos azonban a fajtatiszta kutyák szaporulatának nagyságrendileg harmada gazda nélkül marad, sokszor menhelyre, rosszabb esetben utcára, sintértelepre kerülnek.

A tenyésztésről
Mielőtt kutyatenyésztéssel foglalkoznánk, el kell döntenünk, hogy mi a célunk a kölykökkel. Szeretnénk megtartani őket, ami esetleg sok energiát és pénzt őröl fel? El szeretnénk adni vagy ajándékozni őket? 4-5 kiskutya gondozása hatalmas feladat, nem célszerű a vemhesség, ha nincs megoldva az utódok elhelyezése. A kutyamenhely ebben az esetben kegyetlenség, mint megoldás, ráadásul nem biztos, hogy bármikor be tudják őket fogadni.

A kutyák tenyésztésénél ismert, hogy amennyiben a kutya nem fajtiszta, nem az anyjukra hasonlítanak majd a kölykök. Ha két kevert szülőről van szó, nagyon nehezen mondható meg, melyikükre fognak hasonlítani. Ha két fajtiszta kutyáról van szó, akkor is érdemes alaposan megnézni a kant, hogy biztosan meglegyenek a fajta jellemzői, mint a szőrzet, temperamentum, és fontos, hogy meglegyen a törzskönyve, pedigréje. Ez azért lényeges, mert a vevők, ha fajtiszta kutyát szeretnének, a legjobbat fogják kiválasztani.
Ha minden feltétel adott a pároztatáshoz, utolsó lépésként lépjünk kapcsolatba az állatorvossal, aki tanácsot ad a szuka vemhessége alatti ellátásához. Az orvos sokszor tenyésztőt is tud ajánlani, aki segíthet a leendő kan felkutatásában is.

A vemhesség
A szuka első tüzelése a teljes testhossz elérésekor történik, ez jelzi az ivarérettséget. Kisebb testű kutyáknál 6-8 hónapos korban, nagyobbaknál egy éves kor környékén jellemző. A tüzelés általában 21 napig tart március és november végén. A kutyavemhesség megközelítőleg 63 napig tart. Az állatorvos jellemzően a 28. naptól tudja az állat hasának megnyomogatásával megállapítani a vemhességet, de akár ultrahangfelvételt is készíthetnek. A vemhesség több apró jelből korábban is észrevehető, például az étvágynövekedés, a mellbimbó méretének változása vagy a súlygyarapodás. Vigyázat, az álvemhes kutyáknál is ugyanezek a jelek láthatóak. A vemhesség észlelésekor célszerű konzultálni az állatorvossal, hiszen megváltozik a táplálás, fel kell készülni a vemhességre és a vajúdásra, érdemes felkészülni a vészhelyzetekre is.  Ha jó állapotban van a vemhes szuka, nincs szüksége pótlólagos kalóriabevitelre, illetve csak az ellés előtt nagyjából 5 héttel, amikor a testtömege is növekedésnek indul. Ilyenkor érdemes 35-50%-kal növelni táplálékmennyiségét, de csak fokozatosan. Inkább kisebb adagokat kapjon, kicsit gyakrabban, mint korábban. Nem jó, ha a túl nagy adagokkal megterhelik a szervezetét. Ha a táplálék korábban kiegyensúlyozott és megfelelő tápanyagtartalmú volt, nincs szükség pótlólagos vitaminokra a vemhesség alatt.
Kopók és agarak - Afgán agár, Angol agár, Angol véreb, Basset hound, Beagle, Billy, Erdélyi kopó, Hannoveri véreb, Ír farkaskutya, Kai, Levesque, Magyar Agár, Orosz agár, Tacskó, rövid szőrű, Tacskó, szálkás szőrű, Tacskó, törpe, Whippet
Munkakutyák - Akita, Alaszkai malamut, Amerikai bulldog, Angol masztiff, Argentin dog, Bordeaux-i dog, Bullmasztiff, Cane Corso, Dalmata, Dobermann, Francia bulldog, Kuvasz, Leonbergi, Moszkvai őrkutya, Mudi, Nápolyi masztiff, Német boxer, Német dog, Rottweiler, Staffordshire bullterrier
Pásztorkutyák - Kaukázusi juhászkutya, Komondor, Malinois, Német juhászkutya, Óangol juhászkutya, Puli, Pumi, Schnauzer, közép, Schnauzer, óriás, Schnauzer, törpe
Társasági kutyák - Angol bulldog, Csivava, Mopsz, Papillon, Tibeti terrier, Uszkár, közép, Uszkár, törpe
Terrierek - Amerikai pit bullterrier, Amerikai staffordshire terrier, Boston terrier, Bullterrier, Bullterrier, miniatűr, Foxterrier, drótszőrű, Foxterrier, simaszőrű, Jack Russel terrier, Pincser, Törpe foxterrier, West Highland White Terrier, Yorkshire terrier
Vadászkutyák - Amerikai cocker spániel, Magyar vizsla, drótszőrű, Magyar vizsla, rövid szőrű, Német vizsla, drótszőrű, Német vizsla, hosszú szőrű, Német vizsla, rövid szőrű


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]       [ Kutya ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap kutyájaMylow