Kutyás cikkekKutyafajtákAz én kutyámKutya névnapokKutyás háttérképekKutya a honlapodra
   


 


Mudi (Mudi)
Testtömeg: 8-13kg

Marmagasság: 35-47cm

Színválaszték: Fekete, néha fehér, fekete-fehér foltos

Ország: Magyarország

FCI-szám: 238Forrás: mudi.de

Nyájterelő kutya, kopó, házőrző kutya.

Származása, kialakulása. A XIX. század végén és a XX. század elején, amikor a magyar pásztorkutya-fajták jellegleírását, elnevezését rendezték, a gulyások és a kondások kezén feltűnt egy terelő kutyaféleség, amely jellegében különbözött mind a pulitól a pumitól. Ez a kutyaféleség bár fül- és fejformájában határozottan spitz formát mutat, de összességében egészen más képet nyújt.

A mudi leírása.
Összbenyomás.
Pásztorkutya-fajtáink közül a legrövidebb szőrű. Szőre a fejen, a lábak elülső részén és a végtagok végén rövid, a testhez simuló. A test egyéb helyein 3 -4 cm hosszú, enyhén hullámos vagy gyűrűs. Füle felálló. Törzse a négy­zettől kissé eltérő téglalap. A törzs felső vonala a far felé lejtős. Nagyon élénk vérmér­sékletű. Éber, figyelmes és könnyen tanítható.

A testtájak ismertetése.

A fej megnyúlt, a koponya gyengén domborodó, az arcorri rész elkeskenyedik, a homlok enyhén barázdált, a szemboltívek kevéssé fejlettek, a stop csekély. A homlok profilvonala gyengén domborodik. Az ajkak feszesek, szárazak.
Az orrtükör viszonylag kicsi, lekerekített. Az orrnyílások nem nagyon tágak.
Az ollósan záródó fogsor a szabályos.
Szeme ovális alakú, csak kevéssé ferdén metszett. A szemhéj­szél feszes, jól zár.
A fül magasan tűzött, fordított V alakú, felálló, közepes nagyságú, hegyes. Fülmozgása élénk. A nyak kissé magasan illesztett, középhosszú, izmos. Sem szőrnyakörve, sem lebernyege nincs.
A törzs felső vonala hátrafelé lejt. A mar kifejezett és hosszú, a hát rövid és egyenes, a far gyengén lejt. A mellkas mély és hosszú. A farok középmagasan tűzött. Lefelé irányuló. Kurta vagy 2-3 ujjnyira kurtított.
Az elülső végtag egyenes, oszlopszerű. A váll közepesen dőlt, a könyök a törzshöz simuló.
A hátulsó végtagon a comb különösen hosszú, a csőnk és a lábközép rövid. A konc és combtájék izmos.
A mancsok gömbölydedek; szorosan zárnak. Fattyúujjak nemkívána­tosak, eltávolítandók.
Bőr. Sok pigmentet tartalmaz. A szabad bőrfelület fekete. Az orrtükör, a szemhéjszél, a szájszél fekete. A talppárna, a köröm palaszürke, a szivárványhártya sötétbarna. A fehér és tarka példányoknál is mély pigmentű a bőr.
Szőr. A fejet, a végtagok elülső részét és végét rövid, egyenes lefutású, sima, fekvő szőr­zet borítja. A fül szőre középhosszú, a fül peremén is túlnyúló, kissé szerteálló. A test többi részét közepes hosszúságú, 3-7 cm, dús, nemezesedésre, gubancosodásra nem hajlamos, csigás, vagy erősen hullámos lefutású, fényes szőr fedi. A szőrzet forgókat, léceket alkot. A felszőrök között aljszőrzet található. A könyöknél és a comb hátulsó felületén a leghosszabb a szőr, mindkét szabad végtag hátulsó felületén zászlót képez.
Szín. A szőrzet színe fényesfekete, fekete-fehér, vagy fehér-feketetarka, egyenletesen elosztott, közepes kiterjedési foltokkal, de akad fehér is. A mancsok színe mindig alapszínhez igazodik.
Mozgása. Gyors, de kissé aprózó.

Értékmérő tulajdonságok.
Fajtajelleg. A fajta kevésbé kitenyésztett. Egyedeire az azonos használat és a tartás nyomja rá legjobban bélyegét. A rövidszőrűség, a felálló, hegyes fül, az élénk vérmérséklet, a terelő jelleg minden egyedén megkövetelhető alapkívánalom.
A standardleíráshoz való ragaszkodás a fajta egyöntetű kitenyésztését eredményezheti.

Arányosság. Tetszetős, arányos fajta, amely kissé hosszabb törzsű. Testarányai révén is alkalmas lehet arra, hogy luxustartásban jelző- és védőkutyaként elterjedjen.

Fejlettség. Terelő kutyáink között nagynak számít.

Vérmérséklet. Élénk vérmérsékletű, mozgékony fajta. Nem olyan hangos, mint a pumi. Egészséges, szilárd szervezetű.

Gyakrabban előforduló küllemi hibák. Némely hibája szinte fajtajellegszerű, ilynek: világos szem, lebicsakló fül, rövid, fekvő szőrzet a fülön, zászló nélküli szabad végtagok. Bár törzse a négyzetes formától fekvő téglalap irányba tér el, a kifejezetten hosszú egyedeket nem szeretjük.

Súlyos hibák, kizáró okok. A mudi mindennapi munkája alkalmat ad arra, hogy a pulival és a pumival keveredjék. A fajtaönállóság fenntartása végett a keveredéstől meg kell óvni, és a keresztezett egyedeket lehetőleg ki kell hagyni a tenyésztésből. A kizáró okok megszüntetése a fajta önállóságának fenntartását célozza, s minden pumi- és pulihatást távol tart. Nem tenyésztjük tovább az egész testén rövid fedett egyedeket. Elítéljük a hosszú szőrt a fej arcorri részén. A nemezesedő szőrzet nem mudijelleg. A foltos orrtükör, a lógó fül fajtakizáró ok. Súlyos hibakéz fajta létét veszélyeztető és a használatot befolyásoló hibákat említhetjük.

A mudi használata. Bátorsága, fogós természete folytán előszeretettel alkalmaz konda és a nagyobb állatok mellett. A vaddisznóvadászatban ugyancsak jól bevált, féregirtásra is jól használható. Igen élénk, igen éber őrző- és jelzőkutya. Házőrzésre szívesen használják, rövid szőrzete folytán könnyen tisztán tartható, és a luxustartást is különösebb ápolás nélkül jól bírja.


mudi.de

mudi.deKopók és agarak - Afgán agár, Angol agár, Angol véreb, Basset hound, Beagle, Billy, Erdélyi kopó, Hannoveri véreb, Ír farkaskutya, Kai, Levesque, Magyar Agár, Orosz agár, Tacskó, rövid szőrű, Tacskó, szálkás szőrű, Tacskó, törpe, Whippet
Munkakutyák - Akita, Alaszkai malamut, Amerikai bulldog, Angol masztiff, Argentin dog, Bordeaux-i dog, Bullmasztiff, Cane Corso, Dalmata, Dobermann, Francia bulldog, Kuvasz, Leonbergi, Moszkvai őrkutya, Mudi, Nápolyi masztiff, Német boxer, Német dog, Rottweiler, Staffordshire bullterrier
Pásztorkutyák - Kaukázusi juhászkutya, Komondor, Malinois, Német juhászkutya, Óangol juhászkutya, Puli, Pumi, Schnauzer, közép, Schnauzer, óriás, Schnauzer, törpe
Társasági kutyák - Angol bulldog, Csivava, Mopsz, Papillon, Tibeti terrier, Uszkár, közép, Uszkár, törpe
Terrierek - Amerikai pit bullterrier, Amerikai staffordshire terrier, Boston terrier, Bullterrier, Bullterrier, miniatűr, Foxterrier, drótszőrű, Foxterrier, simaszőrű, Jack Russel terrier, Pincser, Törpe foxterrier, West Highland White Terrier, Yorkshire terrier
Vadászkutyák - Amerikai cocker spániel, Magyar vizsla, drótszőrű, Magyar vizsla, rövid szőrű, Német vizsla, drótszőrű, Német vizsla, hosszú szőrű, Német vizsla, rövid szőrű


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]       [ Kutya ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap kutyájaMylow