Kutyás cikkekKutyafajtákAz én kutyámKutya névnapokKutyás háttérképekKutya a honlapodra
   


 
Kutyafajták

Választható kutyfajta kategóriák

   Kopók és agarak (106)     Munkakutyák (81)     Pásztorkutyák (54)  

   Társasági kutyák (39)     Terrierek (41)     Vadászkutyák (20)  


Afgán agár

Kopók és agarak

Afrikai oroszlánkutya

Kopók és agarak

Airége-i kopó

Kopók és agarak

Alpesi tacskókopó

Kopók és agarak

Amerikai rókakopó

Kopók és agarak

Angol agár

Kopók és agarak

Angol mosómedvekopó

Kopók és agarak

Angol rókakopó

Kopók és agarak

Angol véreb

Kopók és agarak

Arab agár

Kopók és agarak

Artois-i kopó

Kopók és agarak

Azawakh

Kopók és agarak
1 2 3 4 5 6 7 8 9   következő >>>

Általános kategória leírás

Kopók: Eredetük még ma is titokzatos. Megbízható adatok csak a XVI. századból maradtak fenn róla. Ekkor már négy variánsnak a létezéséről lehet adatokat találni, melyeket a színük szerint, fehér, fakó, szürke és fekete színűre különítettek el.
A kopók természetes ösztönüknek engedelmeskedve nyomon követik, és élénk ugatás­sal üldözik (hajtják) a vadat. Kiváló, gyors a reflexük, melynek segítségével futásuk las­sítása nélkül képesek elkülöníteni az egyik szagot a másiktól, ennek alapján irányukat megváltoztatják és számtalan út és nyom között a jót megtalálják, a még látszólag össze­kuszált nyomok között is. Az eredetileg nyilvántartott négy fajta ma már majdnem teljesen eltűnt.
A vizslától főleg a vadászati módszerben különbözik. A vizsla többnyire hang nélkül, állva jelzi a vadat, inkább egyesével használják, és jól apportíroz. A kopó csaholva üldözi a vadat, a végkimerülésig. Falkában, nagyobb csoportokban használják a vadászatok­nál. Régebben nagyobb jelentőségük volt, a mai belterjes gazdálkodás egyre jobban háttérbe szorítja szerepüket.

Agarak: Azt mondják, az agár eredete az idők éjszakájában vész el. Az bizonyos, hogy i.e. 2000 évvel az agárkutyát már ábrázolták egyiptomi emlékműveken és a hieroglifákon. Felemelt farokkal a győzelmet és a bátorságot jelképezte, leeresztett farokkal a vereséget vagy a félelmet. De más, időszámítás előtti időkből származó rajzokon, művészeti alkotásokon ábrázolt kutyákban is ráismerhetünk az agárra. Egyesek azt állítják, hogy a legősibb vadászkutya.
Később a római idők feljegyzéseiben is megtalálható, többek között Ovidius is szól róla írásaiban.
Eredete talán éppen azért homályos és titokzatos, mert időszámításunk előttre nyúlik vissza. Az ezzel kapcsolatos vélemények megoszlanak, de a származási hely tekintetében is. Csak a XVI. századtól kezdődően lehet biztosabb adatokat találni. Ebben az időben már beszélnek nagy agárról, mely a leírások szerint hatalmas, robusztus, Bretagne-ból, Skóciából vagy Tatárországból származó állat volt, ahol szarvasra, farkasra vadásztak vele; kedvtelésből tartott agárról, amelytől a Whippet is származik és a közepes ter­metű agárról, melyet nyúl- és rókavadászatra használtak. Az akkori feljegyzések szerint némely vidéken nagy károkat okozott, s már akkor szigorúan szabályozták az aga­rakkal való vadászatot. Franciaországban ma is tilos agarakkal nyúlra vadászni, kivéve, ha a vadászat zárt területen folyik.
A középkorban az agár „divatja" csak fokozódott. A királyok és az uralkodók mellett mindig meg lehetett találni a szürke agarat.
Régi feljegyzések beszélnek - így például D'Annunzio - a skót agárról, mely a ma­gas hegyek szülötte, durva és sűrű szőrű, ír agárról, mely vöröses és hatalmas, és a farkasok ellen vadásznak vele, orosz agárról (tatár agár), mely sárga és fekete foltos, s éjszaka az ázsiai sztyeppéken a sátrakat védelmezi a hiénáktól és a leopárdoktól. Szólnak perzsa agárról, mely világos színű, hegyes fülein hosszú selymes szőr, kecsesebb, mint az antilop, melyet megöl. Említik a spanyol agarat, a Galgót, melyet mór telepesek hoztak magukkal, arab agárról, melynek a neve Sloughi.
Sokan úgy vélik, hogy az agár buta állat, s ezen állításukat számtalan példával kívánják igazolni. Például, hogy a szalmával kitömött nyulat üldözőbe veszi, hogy természete nemtörődöm, viselkedése fölényes és magatartása lenéző. Nem lenne igazságos, ha nem vennénk védelmünkbe. Az igazság ugyanis az, hogy minden kutyafajtánál akad intelli­gens, közepesen okos és buta példány. Az agár természeténél fogva a futásra idomult, mely szervezetétől hatalmas erőfeszítést kíván, így hosszú idő kell, hogy a futás után visszanyerje erejét, vagy inkább kímélje idegerejét. Ez bizonyítja, illetve magyarázza meg nemtörődömségét. A természet gyorsóságra alkotta az agarat, s megadta számára a gyorsaság önmagáért való szeretetét és nála csak ez számít. Ha kiengedik házából, futóversenyt rendez társaival anélkül, hogy erre bárki biztatná. Nem felel meg a való­ságnak az az állítás, hogy buta lenne, sőt sok közöttük az intelligens és bizonyos példá­nyok különösen bővelkednek ezen tulajdonságban.
Az agarak nem könnyen barátkoznak, akkor is csak azokkal, akikről érzik, hogy szere­tik. Ilyenkor éppen olyan kedvesek, mint a leggyengédebb spanielek.
Van hosszú- és rövidszőrű agár. Jellemző ősi tulajdonságukat és küllemüket megőrizték évszázadokon át, mind a mai napig.
Kopók és agarak - Afgán agár, Angol agár, Angol véreb, Basset hound, Beagle, Billy, Erdélyi kopó, Hannoveri véreb, Ír farkaskutya, Kai, Levesque, Magyar Agár, Orosz agár, Tacskó, rövid szőrű, Tacskó, szálkás szőrű, Tacskó, törpe, Whippet
Munkakutyák - Akita, Alaszkai malamut, Amerikai bulldog, Angol masztiff, Argentin dog, Bordeaux-i dog, Bullmasztiff, Cane Corso, Dalmata, Dobermann, Francia bulldog, Kuvasz, Leonbergi, Moszkvai őrkutya, Mudi, Nápolyi masztiff, Német boxer, Német dog, Rottweiler, Staffordshire bullterrier
Pásztorkutyák - Kaukázusi juhászkutya, Komondor, Malinois, Német juhászkutya, Óangol juhászkutya, Puli, Pumi, Schnauzer, közép, Schnauzer, óriás, Schnauzer, törpe
Társasági kutyák - Angol bulldog, Csivava, Mopsz, Papillon, Tibeti terrier, Uszkár, közép, Uszkár, törpe
Terrierek - Amerikai pit bullterrier, Amerikai staffordshire terrier, Boston terrier, Bullterrier, Bullterrier, miniatűr, Foxterrier, drótszőrű, Foxterrier, simaszőrű, Jack Russel terrier, Pincser, Törpe foxterrier, West Highland White Terrier, Yorkshire terrier
Vadászkutyák - Amerikai cocker spániel, Magyar vizsla, drótszőrű, Magyar vizsla, rövid szőrű, Német vizsla, drótszőrű, Német vizsla, hosszú szőrű, Német vizsla, rövid szőrű


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]       [ Kutya ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap kutyájaMylow