Kutyás cikkekKutyafajtákAz én kutyámKutya névnapokKutyás háttérképekKutya a honlapodra
   


 


Magyar vizsla, drótszőrű
Testtömeg: 26-32 kg

Marmagasság: kanok 59-64 cm, szukák 54-59 cm

Színválaszték: zsemlesárga

Ország: Magyarország

FCI-szám: 239Forrás: Flickr by thekennelclub

Vadászkutya.

A rövidszőrű magyar vizsla után származó alomban néha előfordul egy-egy, az átlagosnál valamivel hosszabb szőrű kölyök. Ilyen küllemű rövidszőrű magyar vizslákból tenyésztették ki a XX. század harmincas éveiben a magyar vadászok drótszőrű német vizslavér hozzáadásával a drótszőrű magyar vizslát.

A drótszőrű magyar vizsla leírása.
Összbenyomás. A drótszőrű magyar vizsla szőrzete és valamivel erőteljesebb csontozata kivételével minden tulajdonságában, testméreteiben és testarányaiban megegyezik a rövidszőrű magyar vizsla ezen jellemzőivel. Középnagy termetű, könnyed megjelenésű vizslafajta, arányos, erős, de nem durva vonalú izomzattal. Színe jellegzetes, sötét zsemlyesárga.
A fül lóg. A farok kurtított. Mozgása hajlékony, térnyerő. Tekintete élénk, figyelmes. Kiváló mindenes vizsla. Különösen vízimunkára kedvelt.

Jellegzetes tulajdonságai: intelligens, nyugodt vérmérsékletű, engedelmes, tanulékony, ragaszkodó. A durva bánásmóddal szemben érzékeny. Orra kitűnő. Térnyerő vág­tában keres. Vezetőjével kapcsolatot tart. Kiváló elhozó, nyomtartó és vadmegállási hajlamú. Vízen szívesen dolgozik.

A testtájak ismertetése.
Fej. A fejtető középvonala mentén kissé árkolt. A koponyatető - arcorri szög 30-35°. A stop csekély. Az orrhát egyenes. Az orr tompán lemetszett. A koponyacsúcs enyhén látszik. Az ajkak szárazak, a szájrést tökéletesen fedik.
Fogazata szabályos és tökéletesen zárt. A metszőfogak ollósan illeszkednek.
Szeme: közepes méretű. Kissé ovális. Az orrháttal majdnem párhuzamosan metszett. A szemhéjak jól zárnak. A szemzugban a piros kötőhártya nem látható.
Füle a közepesnél valamivel nagyobb méretű. Kissé alacsonyan tűzött. Lógó. Nem hú­sos. Karéjos, lekerekített V alakú.
Orr. Az orrtükör aránylag nagyméretű. Lekerekített. Oldalról nézve tompán lemetszett. Az orrnyílások tágasak. Az orrcimpák mozgékonyak.
Nyak: közepesen hosszú, arányos. Középmagasan illesztett. A tarkó alatt jól ívelt, izmos. A toroktájon a bőr lazább, mint másutt, de nem képez lebernyeget.
Törzs: A mellkas mély és hosszú. Legmélyebb pontja a könyök magasságát éri el. A szügy közepesen széles, előredomborodó. A szegycsont hosszú és erős. A mellkas ovális keresztmetszetű, a bordák mérsékelten íveltek. A hát egyenes, izmos. Az ágyék kö­zepesen hosszú. A far kissé lejtős, de nem csapott. Jól izmolt. Felülnézetben a far oldal­vonalai majdnem párhuzamosak. A farbúb magassága 1-2 cm-rel kisebb, mint a marmagasság. A has feszes. Alsó vonala nem ívelt, hanem egyenes és rézsútosan felfelé irányul. A törzs hossza kanoknál 2-5 cm-rel, szukáknál 2-6 cm-rel több, mint a mar­magasság (bottal mérve).
A farok kissé alacsonyan tűzött. Nyugalmi állapotban függő­legesen lecsüngő, mozgás közben vízszintesen tartott. A farok 1/3 részét le kell vágni (2/3 része megmarad!). Kifejlett kutyákon a vágott farok hegye a térdhajlatig érjen. Elülső végtagok oszlopszerűek. A testet arányos távolságban támasztják alá. Jól izmol­tak. A lapocka rézsútos. A váll jól izmolt, de nem merev.
Hátulsó végtagok: erős csontozatúak. Jól izmoltak. Szabályos állásúak. Oldalnév a térdízület hajlásszöge 110-120° körül van. A comb hosszú, a sarok mélyen hely
Mancs: rövid gömbölyded Az ujjak rövidek, íveltek, jól zártak. A talppárna kemény, érdes. A körmök rugalmasak, jól íveltek. Az esetleg előforduló fattyú eltávolítandók.
Szőrzete az arcorron rövid és durva, az állon kb. 2cm hosszú kemény szakállt képez. A fejtetőn rövid, kemény, simán fekvő, de fénytelen szőrzet. A fülön valamivel hosszabb és finomabb. A szemöldökök dúsak, kemények, az egyes szőrszálak rézsútosan felfelé és előre állnak. A nyakon és a törzsön a 3-4cm hosszú szőrzet lazán sin testhez, durva, kemény és fénytelen. A felszőrök között aljszőrzet van. A végtag a rövid, kemény szőrzet simán fekszik, csak a végtagok hátulsó élén képez kissé elálló kefét. A mancson és lábujjak között valamivel rövidebb és puhább a szőrzet. A farok szőrzete sűrű, tömött, a farok alsó felületén valamivel hosszabb, anélkül, hogy elállna vagy zászlót képezne. A szőrzet a farok végén a vágott csonkfelületet elfedi.
Szín. Egyszínű. A zsemlyesárga sötét árnyalata. Az egész állat közepes mértékben, sárgásbarna színben pigmentált. A szőrzet sötét árnyalatú, egyszínű zsemlyesárga. Az orrtükör, a szemhéjszél, a szájszél, a szivárványhártya, a talppárna és a köröm színe ennek sötétebb változata. Sohasem fekete vagy palaszürke.
Jellegzetes mozgása élénk ügetés vagy térnyerő vágta.
Testarányai. A kan és szuka testarányai kissé eltérőek. A kan valamivel zömökebb és durvább, a szuka hosszabb és finomabb.

Kizáró okok. Kizárandó, ha általában nem felel meg a drótszőrű magyar vizsla előbbi­ekben rögzített fajtajellegének, vagy olyan nagymértékű hibái vannak, amelyeknek az utódokban való megjelenése a fajta romlását vonná maga után. A drótszőrű magyar vizslának a simaszőrű magyar vizslával keresztezése megengedett, de általában nem­kívánatos. Kizáró okok továbbá: foltos orrtükör, fekete orrtükör, laza, lelógó szem­héj, lelógó, nyitott, nedves ajkak, tarkaság, foltosság, 5 cm-nél nagyobb átmérőjű mell­folt, világosszürke szivárványhártya, kanoknál 56 cm-nél, szukáknál 52 cm-nél kisebb marmagasság, kanoknál 65 cm-nél, szukáknál 62 cm-nél nagyobb marmagasság, alul­harapás, 2 mm-nél nagyobb mértékű felülharapás, csokoládébarna szín stb.

Gyakrabban előforduló hibák. Túl finom szervezet. Laza szervezet. Laza szemhéj. Lógó ajkak. Gyenge vagy túlságosan durva csontozat. Durva szervezet. Durva fej. Német vizslára emlékeztető fejalkat. Aránytalanság. Hibás fogazat. Rosszul kurtított farok. Fehér mellfolt. 4 cm-nél hosszabb szőrzet a testen. Puha, selymes tapintású szőrzet. Puha szőrzet a fejen. Súlyos hiba, ha a szőrzet a gerincvonalon választékot képez és kétoldalt lefelé csüng stb.
Kopók és agarak - Afgán agár, Angol agár, Angol véreb, Basset hound, Beagle, Billy, Erdélyi kopó, Hannoveri véreb, Ír farkaskutya, Kai, Levesque, Magyar Agár, Orosz agár, Tacskó, rövid szőrű, Tacskó, szálkás szőrű, Tacskó, törpe, Whippet
Munkakutyák - Akita, Alaszkai malamut, Amerikai bulldog, Angol masztiff, Argentin dog, Bordeaux-i dog, Bullmasztiff, Cane Corso, Dalmata, Dobermann, Francia bulldog, Kuvasz, Leonbergi, Moszkvai őrkutya, Mudi, Nápolyi masztiff, Német boxer, Német dog, Rottweiler, Staffordshire bullterrier
Pásztorkutyák - Kaukázusi juhászkutya, Komondor, Malinois, Német juhászkutya, Óangol juhászkutya, Puli, Pumi, Schnauzer, közép, Schnauzer, óriás, Schnauzer, törpe
Társasági kutyák - Angol bulldog, Csivava, Mopsz, Papillon, Tibeti terrier, Uszkár, közép, Uszkár, törpe
Terrierek - Amerikai pit bullterrier, Amerikai staffordshire terrier, Boston terrier, Bullterrier, Bullterrier, miniatűr, Foxterrier, drótszőrű, Foxterrier, simaszőrű, Jack Russel terrier, Pincser, Törpe foxterrier, West Highland White Terrier, Yorkshire terrier
Vadászkutyák - Amerikai cocker spániel, Magyar vizsla, drótszőrű, Magyar vizsla, rövid szőrű, Német vizsla, drótszőrű, Német vizsla, hosszú szőrű, Német vizsla, rövid szőrű


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]       [ Kutya ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap kutyájaMylow